✕ Stäng

Underhållsbidrag

Den förälder som barnet inte bor hos ska betala underhållsbidrag till den förälder som har barnet boende hos sig. Även om ni har gemensam vårdnad.

Linda Nestor, Redaktör
Senast uppdaterad 21 september 2015

Underhållsbidrag – barnets kostnader

Underhållsbidrag är ett bidrag som föräldern som barnet bor hos ska få från förälderns som barnet inte bor hos. Detta för att dela på barnets kostnader i fråga om underhåll. Alltså ett bidrag till att som rör kläder, mat, schampo, läkarvård och allt sådant som det kostar att ta hand om ett barn.

Underhållsbidrag betalas inte ut om barnet bor lika mycket hos båda föräldrarna.

Storlek och beräkning

Underhållsbidraget varierar beroende på hur föräldrarnas ekonomiska förmåga ser ut och hur mycket barnet har behov till. Föräldrarna kommer själva fram till underhållsbidragets storlek. På Försäkringskassans hemsida kan du räkna ut underhållsbidraget.

Om föräldern inte kan betala

Om en förälder inte kan betala underhållsbidrag så kan den föräldern som har barnet boendes hos sig få underhållsstöd istället. Det betalas ut av Försäkringskassan och är på högst 1 273 kronor per månad.

Den föräldern som inte kan betala underhållsbidrag blir sedan skyldig staten för alla underhållstöd som hen sedan kan betala tillbaka när hen har det bättre ställt.

Senaste Nytt